Jan af Burén: Om Jakob Anckarsvärds teckningar av målningar i Nationalmuseum

I alla tider har konstnärer tecknat efter andra konstnärer. Det var ett led i utbildningen, ett sätt att lära sig de konstnärliga handgreppen och kompositionsprinciperna. I Nationalmuseum finns bland annat en teckning av den franska 1700-talskonstnären Antoine Watteau som tolkat en teckning av den flamländske 1600-talsmålaren Peter-Paul Rubens, båda bland de största konstnärerna i sina århundraden. Båda arbetade mycket med färg och ljus och det var precis det som Watteau ville utveckla genom att studera Rubens. När museer började inrättas årtiondena omkring 1800, var möjligheten för konstakademiernas elever att förkovra sig i en viktig funktion. Med modernismens genombrott i början på 1900-talet kom kopiering av döda konstnärers verk ur bruk.
Länge var också teckningen det enda sättet att avbilda konstverk. Genom grafiken spreds konsten runt Europa. En konstnär som verkligen använde sig av grafiken var just Rubens. Sådan reproduktionsgrafik kallades ofta för tolkningsgrafik. Genom att teckna av ett konstverk förmedlades inte bara detta verk utan också en personlig tolkning av det. När fotografiet slog igenom på 1800-talet framhävdes grafikens förtjänst som tolkningsverktyg.

 

I vårt digitala århundrade där händernas fingrar numera används till att trycka på tangenter eller knappar på datorer och digitalkameror har handens förmåga att forma tankar och visuella upplevelser kommit i skymundan. Men liksom ord kan få liv genom att formas av handen kan också målningar och annan bildkonst få nytt liv genom att tolkas av en hand. Att teckna är att tolka. Jakob Anckarsvärds teckningar av Nationalmuseums målningar blir spännande möten mellan Nationalmuseums konstnärer och en samtida svensk konstnär.

Jan af Burén

F. d. intendent på Nationalmuseum

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s